Blog

Investeren in vastgoed: heb je al een antwoord op deze vragen?

Investeren in vastgoed kan een hele uitdaging zijn, zeker als je nieuw bent in deze markt. Maar wat moet je nu precies weten voordat je de belangrijke beslissing maakt om te investeren?

Bepaal vooraf wat je wil bereiken met je investering, hoe je dat gaat doen en welke risico's je hiervoor bereid bent te nemen. Om een antwoord op die vragen te krijgen is grondig marktonderzoek en inzicht in de juridische en fiscale complexiteit van een vastgoedinvestering essentieel.

Heb je een realistisch beeld van je budget, verwachtingen en verantwoordelijkheden?

Enter: Yntro.

Wij begeleiden je bij elke stap van het traject en stellen samen met jou je wensen scherp, zodat jij binnenkort een trotse en goed geïnformeerde eigenaar bent van vastgoed.

Wat moet je weten voordat je investeert in vastgoed?

Om succesvol te investeren in vastgoed weet je best zo goed mogelijk waar je aan begint. Daarom is het raadzaam jezelf vooraf goed te informeren en te praten met mensen die expertise hebben in de branche.


Onze adviseurs staan klaar om al je vragen te beantwoorden, zodat jij met zekerheid kan bepalen wat voor jou de beste optie is.

Denk goed na over het budget

Aangezien het budget voor een groot deel de mogelijkheden bepaalt, is dit de ideale plaats om te starten. Uiteraard weet je best hoeveel budget je nodig hebt, maar van even groot belang is dat je goed weet wat je met dat budget kan doen.


  • Je hebt dus enerzijds een duidelijk overzicht nodig van het totale kostenplaatje en anderzijds een realistisch beeld van je eigen budget en in welke mate dit toereikend is om je plannen waar te maken.

  • Heb je voldoende budget beschikbaar of ben je van plan een deel te financieren met een lening? Je weet vast wel dat als je de hulp van een bank inschakelt, je best rentetarieven en voorwaarden bij verschillende aanbieders vergelijkt. Leg het beste financieringsvoorstel voor bij de bank van jouw voorkeur om zo het voordeligste tarief te krijgen.

  • Ga je lenen? In welke mate is de opbrengst van je vastgoedinvestering dan noodzakelijk voor de afbetaling van die financiering? Wat gebeurt er als je inkomen wegvalt of bij wanbetaling? Wat als je plots voor onverwachte kosten komt te staan? Kom je nu in de problemen om je lening te betalen?

  • Dient je budget enkel voor de aankoop of heb je ook budget nodig voor renovaties?
    • Kies je voor nieuwbouw? De initiële aankoop is meestal duurder, maar je bent geen budget kwijt aan renovaties.

    • Kies je voor renoveren? Dan weet je bijna nooit op voorhand hoe hoog het kostenplaatje exact oploopt.

  • Zijn er ook operationele kosten verbonden aan de investering? Heb je extra budget nodig voor onderhoud en beheer? Zo ja, hoeveel bedraagt dit kostenplaatje dan?

  • Hoe zit het met belastingen en verzekeringen? Word je belast en/of kan je deze investering gebruiken als extra aftrekpost op je belastingaangifte?

  • Doe je de aankoop alleen of samen met 1 of meerdere partners? Hoeveel bedraagt de bijdrage van ieder individu?

  • Stel jezelf de vraag op welke termijn je wil investeren en waarom nu? Wat brengt je ertoe om op dit moment een vastgoedinvestering te overwegen?

Deze vragen geven je al behoorlijk wat stof tot nadenken en geven je meteen ook inzicht in je mogelijkheden.


Een gouden raad: Leg vooraf een budget vast. Bepaal hoeveel je bereid bent te investeren, inclusief alle kosten. Op die manier beperk je financiële risico's.

Investeren in vastgoed: denk goed na over het budget.
Investeren in vastgoed: denk goed na over het budget.

Wat wil je met je investering bereiken?

Waarom wil je investeren in vastgoed? Deze vraag bestaat uit 2 facetten. Enerzijds bepaal je wat het financiële doel is, hoeveel opbrengst je verwacht en op welke termijn.

En anderzijds moet je weten wie er gebruik gaat maken van dit vastgoed en hoe vaak die persoon daar aanwezig gaat zijn.

Wat zijn jouw plannen?

  • Koop je met het idee te verhuren of is het uitsluitend bestemd om zelf van te genieten? Wil je vastgoed gebruiken als vakantieverblijf voor jezelf en je familie?

  • Ben je van plan om niet te verhuren? Stel jezelf dan de vraag hoe vaak jij of je familie effectief gebruikmaakt van het vastgoed? Hoeveel dagen per jaar staat het pand leeg? Kom je tot het besluit dat het pand vaker niet dan wel in gebruik is, dan is verhuur misschien toch een goed idee op de dagen dat het leeg staat.

  • Kies je voor verhuur, hoeveel passief inkomen streef je dan na? Heb je een idee over wat je verwacht van de opbrengst? Weet je ook of het haalbaar is om dat idee te bereiken en welke risico’s daar aan vasthangen?

  • Hoeveel risico’s ben je bereid te nemen om een bepaalde opbrengst na te streven? Wil je eerder gaan voor maximalisatie van je opbrengst, wat dan gepaard gaat met meer risico? Of heb je eerder de “sit back and relax” mentaliteit waar je opbrengst misschien niet maximaal is, maar waar minder risico aan vasthangt?

  • Denk goed na over je investeringshorizon. De kans op een potentiële meerwaarde van je investering groeit op lange termijn. Investeren om een meerwaarde te creëren werkt dus vooral goed als je niet tijdgebonden bent.

Je moet vooral bepalen voor wie je koopt en met welk doel. Ga je er zelf van genieten en wil je ook een passief inkomen genereren via verhuur? Koop je het eerder met het idee om het na verloop van tijd te verkopen aan een meerwaarde? Of beide? Misschien zie je het ook als een deel van de erfenis voor je kinderen? Het één sluit het ander niet uit.

Wat wil je met een vastgoedinvestering bereiken?
Wat wil je met een vastgoedinvestering bereiken?

Wie beheert je vastgoed als je kiest voor verhuur?

Het idee om passief inkomen te genereren klinkt aanlokkelijk, toch? Als je vastgoed verhuurt, heb je een uitstekende manier gevonden om dat te verwezenlijken.

In de ideale wereld vind je meteen het pand van je dromen en een nette huurder, die elke maand vrolijk de huur betaalt en het pand uitstekend onderhoudt. Jammer genoeg is dat in realiteit meestal niet het geval.

Er komt natuurlijk heel wat meer bij kijken. Als je al ervaring met verhuur hebt, dan weet je als geen ander hoeveel tijd en moeite je dit kan kosten. Heb je geen ervaring, dan kom je dat snel te weten.

De belangrijkste vraag hier is: doe je het beheer zelf of besteed je dat liever uit aan professionals? Besef je goed welke taken en verantwoordelijkheden jij als verhuurder hebt?

Laten we eens een beetje wegdromen:


  • Stel: Je koopt een buitenverblijf en wil dit graag verhuren. Hoe vind je de ideale huurder, keer op keer? Wie stelt een website op en wie promoot je woning online?

  • Oké, je hebt je huurder gevonden. Wat nu? Wie verzorgt de reservering en de communicatie met je gast? Wie stelt het contract op en hoe zorg je ervoor dat alles vlekkeloos verloopt?

  • Je pand valt in de smaak en de reserveringen lopen uitstekend! Het is alweer tijd voor nieuwe gasten. Wie bereidt het verblijf hierop voor en neemt taken zoals poetsen, bedden opmaken en de inventaris controleren voor zijn rekening?

  • Je verblijf is spik en span. Wie verwelkomt de gasten en overhandigt de sleutel? Wie is de aanspreekbuis bij vragen of klachten?

  • Alles verloopt vlotjes tot je telefoon krijgt van je gasten: "De airco is stuk, net nu er een hittegolf in het land is.” Wie regelt de reparatie en hoe los je dit probleem op als er niet meteen iemand beschikbaar is om de reparatie uit te voeren?


Het is zeker niet de bedoeling om je af te schrikken, wel om je stil te laten staan bij wat er allemaal komt kijken als je beslist om zelf het beheer op je te nemen. Natuurlijk kan je ook kiezen om al die verantwoordelijkheden over te laten aan professionals. Dan kies je voor minimale zorg en maximaal genieten!

Wie beheert je vastgoed bij verhuur?
Wie beheert je vastgoed bij verhuur?

Waar koop je vastgoed? De juiste locatie is key.

De locatie bepaalt grotendeels of je investering veel kans op succes heeft. Bestudeer de vastgoedmarkt in de regio waarin je geïnteresseerd bent en probeer inzicht te krijgen in trends, prijsontwikkelingen en vraag en aanbod.

Enkele aspecten om rekening mee te houden:

  • Is het een plaats waar je zelf wil verblijven? Zie je jezelf en je familie al genieten van dit vastgoed?

  • Kies je voor vastgoed op een toplocatie zoals aan de Belgische Kust? Of kies je voor een project in een buurt in ontwikkeling?

  • Is er een toeristische trekpleister in de buurt? Zijn er wandel- en fietsroutes, sportfaciliteiten en parken in de nabije omgeving?

  • Zijn er in de directe omgeving winkels, bars en restaurants of is het net de absolute rust die tot de verbeelding spreekt?

  • Welke culturele activiteiten kan je in de buurt doen? Zijn bibliotheken, musea of andere educatieve instellingen dichtbij?

  • Hoe goed is het vastgoed bereikbaar? Ligt het dicht bij aanknooppunten voor de snelweg en heb je de mogelijkheid om via het openbaar vervoer op je bestemming te geraken?


Je wil weten of de locatie groeikansen heeft en of er aantrekkelijke voorzieningen aanwezig zijn. Kijk hierbij zeker naar opkomende locaties. Dit geeft je de kans op de combinatie van een goede aankoopprijs en een goede locatie met potentieel voor de toekomst.

Waar koop je vastgoed? De juiste locatie is key.
Waar koop je vastgoed? De juiste locatie is key.

En last but not least: zijn er risico’s verbonden aan een investering?

Bij aankoop van vastgoed spreken we al snel over significante bedragen. Je gaat niet zomaar een grote som geld investeren zonder de risico’s te kennen. Laat je goed adviseren en weet hoe je jezelf en je investering beschermt tegen risico’s.

Waar moet je zeker van zijn voordat je een handtekening zet?


  • Is het vastgoed bouwkundig gekeurd en voldoet het aan al de reglementeringen zodat je zorgeloos kan verhuren? Heb je gedacht aan de veiligheid voor je huurders? Zijn er bijvoorbeeld rookmelders en brandblussers aanwezig? Is er aan alle normen voldaan zodat je mag verhuren?


  • Is alles geregistreerd zoals het moet en/of heb je op de investeringslocatie een bepaalde vergunning nodig om te verhuren.

  • Wat is de wetgeving i.v.m. huurprijs, waarborg en huurprijsverhoging? Weet je wat jouw rechten en plichten zijn als verhuurder? Heb je enig idee wat er exact in een huurovereenkomst moet staan?

  • Zijn er bepaalde verplichtingen waar je als koper aan vast hangt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de eigendomsakte en wie regelt de overdracht van eigendom bij het kadaster?

  • Bespreek vooraf met je verzekeringsmakelaar welke verzekeringen je als vastgoedeigenaar nodig kan hebben. Dan weet je wat de risico’s zijn en hoe je jezelf er tegen kan beschermen.

  • Beschik je over de juiste documentatie? Zit het EPC, het postinterventiedossier, de elektrische keuring, het conformiteitsattest, het attest van de verwarmingsinstallatie en het bodemattest in je verhuurdossier? Of weet je hoe je hieraan kan geraken?

Inbreuken op de wetgeving en overtredingen van reglementeringen kunnen je een grote som geld kosten. Daarnaast kan ook lichamelijke schade aan huurders door een mankement in je pand je duur te staan komen. Informeer jezelf zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Investeren in vastgoed: wat zijn de risico’s?
Investeren in vastgoed: wat zijn de risico’s?

Investeren in vastgoed met Yntro

Bij Yntro houden we van een overzichtelijke aanpak met open communicatie. Onze adviseurs gebruiken hun kennis en ervaring om een realistisch beeld te scheppen van enerzijds de mogelijkheden op de markt en anderzijds de mogelijkheden voor jouw budget.

Kom kennismaken, vertel ons je ideeën en ontdek hoe wij jou kunnen helpen aan de perfecte match.

Cookies

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website, moet je cookies toestaan.

Instellingen

Vereist voor de goede werking van de website, kunnen niet uitgeschakeld worden.

Houden informatie bij over hoe je onze website bezoekt.

Houden je surfgedrag bij om je relevante reclame op andere websites te kunnen aanbieden.