Blog

Is een hotelkamer kopen een slimme investering?

Dat je spaarboekje minder opbrengt dan vroeger, weet je al. Bovendien verliezen onze spaarcenten aan koopkracht door de inflatie. Daarom zoek je een andere manier om je spaargeld te laten opbrengen. Investeren in een hotelkamer is niet langer een voorbijgaande trend, steeds meer mensen zien er de voordelen van in.
Je investeert in vastgoed
zonder gedoe met huurders. Het hotel regelt alles voor je, jij ontvangt een deel van de opbrengst en je geniet zelf ook geregeld van een deugddoende vakantie in je eigen kamer, ideaal toch? Maar wat houdt dat nu precies in, een hotelkamer kopen? Ontdek de voordelen en waar je best op let bij aankoop

Hotelkamers te koop aan de Belgische Kust

Een hotelkamer kopen: 6 voordelen

Even ertussenuit, een weekendje of vakantie in je eigen hotelkamer is de ideale manier om te ontsnappen aan de dagelijkse rompslomp. Maar wat mag je nog meer verwachten als je een kamer koopt in een hotel bij Yntro? Dit zijn de 6 belangrijkste voordelen voor jou:

1. Ga zelf voordelig op hotel, ook in partnerhotels

Eén van de leukste voordelen aan je eigen hotelkamer is ongetwijfeld dat je er zelf van kan genieten, want als eigenaar overnacht je bijna kosteloos in je eigen kamer. Het bedrag dat je betaalt voor de poetsdienst en de nutsvoorzieningen is verwaarloosbaar als je weet dat je overnachting inclusief ontbijt is.

Beter nog, je krijgt ook korting in alle partnerhotels waardoor je lekker goedkoop op vakantie gaat. Zo geniet je niet enkel van al het heerlijks dat de Belgische Kust je biedt, maar ook van de vele mooie locaties waar onze partners hotels uitbaten.

Je beleeft onmiddellijk zelf plezier aan je investering.

2. Krijg een deel van de winst van het hele hotel

Op dagen dat je zelf niet van je hotelkamer gebruikmaakt, is de kamer vrij voor verhuur en dat brengt geld in het laatje. Je kamer hoeft zelfs niet verhuurd te zijn om op te brengen, want als eigenaar van de hotelkamer investeer je in het hotel in zijn totaliteit.

Hoe werkt dat dan? Wel, de winst van alle hotelkamers en de winst van andere diensten die het hotel biedt voegt men samen. Denk daarbij aan services zoals het restaurant, de bar, catering en verhuur van vergaderzalen. Jij ontvangt, net als alle andere investeerders, een evenredig deel van die winst.

Dat is slim, want zo heb je meer kans op een mooie opbrengst dan wanneer je alleen maar kan rekenen op de inkomsten van je eigen kamer. Je profiteert mee van het succes van het hotel. Daarom is het belangrijk dat je je hotel goed uitkiest, en dat brengt ons bij voordeel nummer 3.

3. Geniet mee van het succes van welvarende hotels

Een kamer kopen in een hotel dat deel uitmaakt van een succesvolle keten, verhoogt de kans op een degelijke opbrengst. Een merk dat er al decennialang in slaagt om hun bezoekers een waardevolle service te bieden, boezemt vertrouwen in. De hotels zijn een gevestigde waarde en daar pluk jij mee de vruchten van.

 • De kans op verhuur is groter. Vaak is de hotelnaam op zich al voldoende om potentiële bezoekers te overtuigen om voor dat hotel te kiezen. En als dat niet genoeg is zijn er ook nog de vele positieve reviews die geschreven zijn door tevreden gasten.

 • Je hebt meer kans op regelmatige verhuur van je kamer. Want bekende hotelketens spreken een breed publiek aan. Denk hierbij aan de befaamde ibis Hotels. Zij bieden zowel budget, comfort en Styles opties aan, je herkent de hotels op de website respectievelijk aan hun blauwe, rode en groene accentkleur. Hierdoor vindt iedereen zijn weg naar deze populaire keten.

 • De huurders van je hotelkamer zijn altijd in goede handen. Ieder lid van het ervaren personeelsteam is een krak in zijn vak. Zo weet je dat jij en iedere gast in jouw kamer een waardevolle service krijgt.

 • Een professionele poetsdienst onderhoudt je kamer waardoor die tip top is. Bezoekers krijgen dus altijd waar voor hun geld.

Je hoeft zelf geen reclame te maken om je kamer te verhuren, dat doet het hotel voor je. Het hotel is online op al de nodige platformen aanwezig waardoor je kamer makkelijk vindbaar is.

4. De verhuurprijs van je hotelkamer is flexibel en inflatiebestendig

Zoals je al weet, brengt geld op je spaarrekening weinig op, daarom zoek je er best een andere bestemming voor. Geld dat je investeert in een hotelkamer geeft je meer kans op winst dan je klassieke spaarrekening. Op momenten dat de inflatie sterk toeneemt, laat de hoteleigenaar de prijs van jouw hotelkamer mee stijgen waardoor je kamer altijd aan een correcte prijs te huur is.

Daarnaast profiteer jij ook mee van een flexibele prijszetting, de verhuurprijs van je kamer is aanpasbaar naargelang de omstandigheden. Is de vraag naar een hotelkamer groot? Dan speelt de hoteleigenaar hier handig op in.

 • Is er een groot evenement dat veel bezoekers naar de kust lokt zoals de Zoute Grand Prix in Knokke-Heist? Dan ligt de verhuurprijs tijdens dat event hoger dan op andere dagen.

 • Tijdens vakantieperiodes of bij hoge bezetting is een kamer meer gegeerd en daardoor betaalt een huurder in die periode meer voor je kamer.

5. Het hotel ontzorgt je van alle taken

Verhuren zonder zorgen, dat klinkt fantastisch toch? Want verhuren gaat vaak niet van een leien dakje. Verhuurde je zelf al eens een woning of appartement? Dan weet je vast en zeker hoeveel energie het kost om alle puntjes op de i te krijgen.

Al die zorgen neemt de hotelketen van je over en dat maakt een hotelkamer kopen enorm aantrekkelijk. Jij investeert en daar stopt jouw verantwoordelijkheid. Het hotel neemt alle taken voor zijn rekening:

 • Jij hoeft je niets aan te trekken van boekingen, ontvangst, begeleiding en betalingen.

 • Een professionele poetsdienst zorgt dat het hotel steeds netjes is en jouw kamer klaar is voor gebruik.

 • Het hotel voorziet in alle services en zorgt dat alle nutsvoorzieningen goed werken.

 • Zijn er klachten of problemen door onvoorziene omstandigheden? Ook dat lost het hotelmanagement voor je op.

 • Het hotel zorgt voor al de nodige officiële keuringen, onderhoud en administratie.

6. Kans om te investeren in vastgoed aan een relatief lage prijs

Tot slot is de aankoop van een hotelkamer gemiddeld goedkoper dan de aankoopprijs van een woning of appartement. Dat maakt investeren toegankelijk zonder groot kapitaal.

Bespreek je opties met één van onze adviseurs

Ontdek wat je moet weten voordat je investeert.

Waar let je op als je een hotelkamer koopt

Zelf van tijd tot tijd relaxen in je eigen hotelkamer aan zee is heerlijk, maar het is nog beter als je investering ook wat opbrengt. Hoe maak je het meeste kans op een succesvolle opbrengst?

Kies voor een ervaren partner

Je weet natuurlijk al dat de keuze van het hotel grotendeels je opbrengst bepaalt. Een succesvol hotel heeft een hoge bezettingsgraad en een correcte verhuurprijs. Dat betekent dat jij meer verdient. Lees goed de reviews of doe de ultieme test en verblijf zelf eens in het hotel van jouw keuze voor je beslist.

Yntro werkt samen met wereldspeler Accor en Belgian Coast Hotels waaronder de merken ibis budget, ibis, ibis Styles en Mercure gegroepeerd zijn. Door te kiezen voor een bekend merk met een goede reputatie verhoog je je opbrengstkansen.

Ga voor een locatie met toekomst

Dat je best een populaire locatie kiest, is logisch. De Kust is nog altijd de meest bezochte regio in België en daarom een slimme keuze. Waar je eerste idee waarschijnlijk uitgaat naar een kamer op de dijk of met zicht op zee, is dat niet de enige gedegen optie die je hebt.

Bekijk zeker ook hotels op andere locaties aan de Kust, want je hebt naast de dijk nog tal van andere plaatsen die de moeite waard zijn. De kans is reëel dat je een pak minder betaalt voor je aankoop en dat je toch geniet van een goede opbrengst.


Overweeg wat een locatie aantrekkelijk maakt, zoals bereikbaarheid, openbaar vervoer, winkels en restaurants op wandelafstand, speeltuin, wandelroutes enz. Zo ontdek je verborgen parels met een veelbelovende toekomst.

Hou rekening met de investeringstermijn

Een hotelkamer brengt je, net als ander vastgoed, meer op als langetermijninvestering. Je koopt geen hotelkamer om ze snel weer even door te verkopen. Je haalt er het meeste uit als je de kamer meerdere jaren in je bezit houdt.

Daarnaast is het ook de ideale manier om vastgoed door te geven aan je kinderen. Zo genieten zij er later ook van met het gehele gezin.

Wanneer is een hotelkamer kopen niet voor jou?

Iedere medaille heeft een keerzijde. Je kent de voordelen en dat zijn er heel wat, maar wanneer is een hotelkamer kopen niet de juiste beslissing voor jou?
Enkele aandachtspunten op een rij:

Je wil niet afhankelijk zijn van de populariteit en bezoekers van het hotel

De opbrengst van je kamer hangt af van hoe goed het hotel draait. Daarom koop je ook geen kamer in het eerste het beste hotel, maar in eentje dat zijn waarde steeds opnieuw bewijst. Veel bezoekers betekent een grotere opbrengst.

Geen liquide investering

Het hotel regelt alles voor je. Dat wil ook zeggen dat je zelf niet hoeft wakker te liggen over hoe je kamer eruitziet en wie die huurt. Je hebt geen zorgen en geen verantwoordelijkheid.

Heb je toch suggesties? Neem dan deel aan de jaarlijkse vergadering over de uitbating en aan de Vereniging van Mede Eigenaars (VME). Je inbreng is meer dan welkom.

Heb je nog vragen bekijk dan zeker nog even de FAQ hieronder. Contacteer ons voor meer uitleg of om je mogelijkheden te bespreken.

Ons team staat klaar om jouw droom aan de Belgische Kust waar te maken.


FAQ

Hoe vaak mag ik zelf in mijn hotelkamer logeren?

Je mag 45 dagen per jaar gratis overnachten in je eigen kamer inclusief ontbijt. Je betaalt enkel een kleine kost voor de nutsvoorzieningen en de poetsdienst.

Ook van 15 juli tot en met 15 augustus is je kamer enkel beschikbaar voor betalende gasten.


Wil je er vaker tussenuit dan 45 dagen? Geniet dan van een stevige korting in alle partnerhotels van de Belgian Coast Hotels, waar je zoveel gebruik van maakt als je wil.

Wat met kosten aan je hotelkamer?

Wie betaalt kosten zoals slijtage aan het meubilair of sanitair?

Hiervoor voorziet de hotelketen een slim renovatieprogramma:

 • Jaarlijks zet de hoteleigenaar 5% van de bruto verhuuromzet vast als investeringsfonds.

 • Dit budget dient voor alle toekomstige renovaties van hotelkamers.

Wanneer ontvang je de uitbetaling van de winsten?

De winsten ontvang je 4 keer per jaar als voorschot op de eindafrekening. De uitbetaling gebeurt elke eerste maand na afsluiting van het kwartaal. Op het einde van het jaar maakt men de eindbalans en ontvang je de afrekening.

Yntro 2022 2567

Cookies

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website, moet je cookies toestaan.

Instellingen

Vereist voor de goede werking van de website, kunnen niet uitgeschakeld worden.

Houden informatie bij over hoe je onze website bezoekt.

Houden je surfgedrag bij om je relevante reclame op andere websites te kunnen aanbieden.