Blog

Investeren in vastgoed, de sleutel tot een solide toekomst

Feit: intrestvoeten op spaarrekeningen staan laag. Daarom rijst steeds vaker de vraag: “Wat kan ik doen om mijn spaargeld beter te laten opbrengen?” Investeren in vastgoed is één van de meest besproken oplossingen voor dit probleem. Maar waarom is een vastgoedinvestering een slim alternatief en hoe pak je dit dan aan?

  • 4 goede redenen om te investeren in vastgoed

  • In welk type vastgoed kan je best investeren?

  • Hoe investeren in vastgoed in 5 stappen

Yntro 2022 meeting A91 I2097

4 goede redenen om te investeren in vastgoed

Wanneer je dieper in dit onderwerp duikt, stuit je op uitspraken als: “Laat je spaargeld niet verkommeren.” en “Investeren in vastgoed loont.” Steeds vaker wagen mensen de sprong naar de vastgoedwereld.


De volgende 4 redenen verklaren waarom een vastgoedinvestering zo aantrekkelijk is.

1. Je spaargeld heeft het potentieel op lange termijn meer op te brengen

Dat het klassieke spaarboekje niet langer lucratief is, weet je al. Je spaargeld brengt veel minder op dan vroeger en bovendien verliest je geld aan koopkracht door de inflatie. Hierdoor kan je dus veel minder met je spaarcenten doen dan voorheen.

Investeren in vastgoed is een goed alternatief om je spaargeld te laten opbrengen, want vastgoedprijzen stijgen doorgaans minstens mee met de inflatie, waardoor je geld niet aan koopkracht verliest.

Je kan bovendien de huurprijs van je pand verhogen wanneer de waarde van het pand stijgt of jaarlijks indexeren, zodat de inkomst van de huuropbrengst beter bestand is tegen geldontwaarding. Investeer je in een vakantieverblijf, dan heb je het grote voordeel dat je iedere dag de prijs van je pand kan aanpassen, wat je nog meer flexibiliteit geeft.

Door te investeren in vastgoed, geef je je kapitaal de mogelijkheid om te groeien op lange termijn.

2. Genereer een passief inkomen

Een passief inkomen genereren is voor velen de ultieme reden om te investeren in vastgoed. Eigendom kopen om te verhuren, geeft je die kans: de huurinkomsten geven je een maandelijks inkomen zonder dat je er elke dag werkuren tegenover zet.

Als belangrijke kanttekening vermelden we wel even dat succesvol investeren en verhuren de nodige inspanningen vraagt:


  • Uiteraard doe je best een uitgebreid marktonderzoek vooraleer je beslist waar en waarin je gaat investeren.

  • Je steekt niet alleen tijd in de zoektocht naar een geschikt pand, maar ook de contacten met de notaris, de juiste verslagen opvragen en de zoektocht naar gepaste huurders vergt energie.

  • Eens het huurcontract loopt, eindigen je verantwoordelijkheden als verhuurder niet. Zo kunnen huurders je contacteren bij problemen met het pand of indien er klusjes of reparaties moeten gebeuren. Het Vlaams Woninghuurdecreet licht de regelgeving hierover toe.

  • Het ene type vastgoed brengt meer risico’s met zich mee dan het andere. (Daar kom je straks iets meer over te weten bij: “In welk type vastgoed kan ik best investeren?”)

Ontdek wat je moet weten voordat je investeert in vastgoed.

>> Laat je ontzorgen door een ervaren vastgoedpartner die al die taken voor zijn rekening neemt en je bijstaat met advies tijdens het gehele traject.

3. Groot potentieel voor waardevermeerdering

Vastgoed heeft een groot potentieel om in waarde te stijgen.

  • Door renovaties en uitbreidingen kan je een pand opwaarderen.

  • Maar zelfs als je geen renovaties doet, is het potentieel voor waardevermeerdering groot. De bevolking groeit, waardoor de vraag naar vastgoed dat ook doet. Vastgoed gaat altijd gewild zijn, wat de kans op leegstand verkleint.

  • Als je dan nog kiest voor een veelbelovende locatie, zit je gebeiteld.

Vastgoed is dus op meer dan één manier goed om inkomsten te genereren. Enerzijds geniet je van inkomsten uit verhuur en anderzijds geniet je van een potentiële meerwaarde in de toekomst.

De kans dat je vastgoed in de toekomst in waarde stijgt, is reëel. Natuurlijk heeft niemand een kristallen bol, de kans op een waardedaling kan je dus niet uitsluiten. Maar, als je de evoluties op de vastgoedmarkt bestudeert, lijkt dit voorlopig niet aan de orde. Moest dit toch gebeuren, dan zal een daling eerder miniem zijn waardoor verliezen beperkt blijven.

4. Vastgoed is tastbaar

Vastgoed is een tastbaar actief, het is niet zomaar een waarde die ergens op een computer staat, zoals bijvoorbeeld cryptovaluta of een belegging. Je ziet, bezoekt, bewoont en beleeft je aankoop.


Je hebt effectief iets in handen dat je zelf kan bewonen, kan schenken aan kinderen of kleinkinderen, kan verhuren of verkopen. Dat tastbaar gegeven maakt vastgoed aantrekkelijk

In welk type vastgoed kan ik best investeren?

Zoiets als “het beste type vastgoed” bestaat niet. Welk type vastgoed voor jou de beste keuze is, hangt af van je doel, je budget, je kennis, de tijd die je eraan wil besteden en de risico’s die je bereid bent te nemen. Om te weten te komen welk type vastgoed jouw voorkeur uitdraagt, onderzoek je best grondig alle mogelijkheden.

Denk je te weten welk type vastgoed voor jou de beste keuze is? Praat dan een keertje met een vastgoedadviseur om te toetsen of je bevindingen kloppen en of je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Hieronder vind je een kort overzicht van vaak gekozen vastgoedinvesteringen en hun voor- en nadelen.

🏡 Woningen

👍

  • De huuropbrengst geeft je maandelijks een passief inkomen.

  • Je hebt als verhuurder zelf inbreng. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf hoe je het pand inricht en welke huurders er in je woning komen. Je kan natuurlijk ook kiezen om hiervoor beroep te doen op een makelaar.

  • Het is meestal de bedoeling van de huurder om voor langere tijd te huren, wat de kans op leegstand verkleint.


👎

  • De huurprijs is niet flexibel, die ligt vast voor 1 jaar en is alleen met een jaarlijkse indexering aan te passen.

  • Je moet altijd klaar staan om problemen op te lossen en dat kan je veel energie en extra budget kosten.

  • Je kan botsen op de stugheid van de verhuurder. Problemen met huurders kunnen een groot negatief effect hebben: bij wanbetaling bijvoorbeeld heb je géén opbrengsten.

  • Is de woning enige tijd niet verhuurd, dan heeft dat een grote impact op je inkomsten: bedraagt de huurprijs van je pand 800 euro, dan loop je na 3 maanden niet verhuren 2400 euro mis. Zo is de impact van leegstand bij bijvoorbeeld dagverhuur van een vakantiewoning kleiner omdat je niet alle dagen moet verhuren om toch inkomsten te genereren.

  • Huren is een noodzaak, daarom is huur altijd van “moeten” waar je met vakantieverhuur te maken krijgt met mensen die huren voor hun plezier, om te genieten van hun vrije tijd. Hierdoor heb je met vakantieverhuur minder kans op wanbetalers. Bovendien betalen vakantiegangers het bedrag voor de vakantiewoning vaak vooraf, wat wanbetaling zelfs volledig uitschakelt.

  • Ondanks dat je in woningverhuur veel energie steekt, heb je bij een negatieve ervaring een grote kans dat je investering toch niet de gehoopte return geeft.

De controle van de kwaliteit en veiligheid van huurwoningen verstrengt alsmaar. Je moet als verhuurder in regel zijn met alle opgelegde normen en wetgevingen.

🛍️ Winkels

👍

  • Je hebt potentieel een hogere huuropbrengst.

  • De winkelier heeft de intentie om voor een langere periode te huren, wat je minder kans op leegstand geeft.

  • De winkelier zorgt voor de inrichting van de winkel, wat jou als verhuurder een pak werk en kosten bespaart.


👎

  • Het succes van de verhuur hangt af van het consumentengedrag. Geen klanten betekent geen opbrengst, wat meteen ook een risico betekent voor je huuropbrengst.

  • Het succes van de verhuur gaat ook hand in hand met het economisch welzijn. In financieel moeilijke tijden geven mensen minder uit, wat de overlevingskans van een retailer, en dus ook de huuropbrengst, in gevaar brengt.

  • Dit type vastgoed is minder geschikt voor een beginnende investeerder. De retailmarkt is zeer specifiek en niet makkelijk te doorgronden. Een gedegen kennis van dit type vastgoed helpt je je succeskansen te vergroten.

  • Bovendien schrikken de hoge instapprijzen veel investeerders af. Als je een groot bedrag investeert, dan weet je best goed waar je mee bezig bent.

  • Tot slot spreken we al snel over grote verhuurbedragen, wat bij leegstand dus ook betekent dat je verliezen snel oplopen.


🏢 Kantoren en bedrijfsruimten

👍


  • Je verhuurt aan bedrijven en niet aan particulieren. Dat heeft als groot voordeel dat bedrijven vaak huurcontracten afsluiten voor enkele jaren, waardoor jij dus ook verzekerd bent van vaste huurinkomsten voor de komende jaren.

  • De huuropbrengsten zijn hoog.



👎

  • Die hoge huuropbrengsten betekenen natuurlijk ook dat de instapprijzen hoog liggen. Dat maakt kantoren en bedrijfsruimten minder toegankelijk voor een breed publiek aan investeerders.

  • Bij leegstand betekent dit ook dat je verliezen snel hoog oplopen.

  • De verhuur van een kantoor- of bedrijfsruimte winstgevend maken, vergt specifieke kennis en ervaring in dit type vastgoed. Daarom is investeren in een bedrijfsruimte niet voor iedere investeerder weggelegd.

  • Of je investering winstgevend wordt, hangt ook sterk af van de economische welvaart, locatie en van het succes van het bedrijf. Dit maakt een goede kennis van de markt essentieel.

  • Reglementeringen en verzekeringen zijn niet van de poes. De B2B-markt is niet makkelijk en brengt meer risico’s met zich mee dan verhuur van woningen en vakantiewoningen.

  • Omdat de instapprijzen hoog zijn en de markt zo specifiek is, is het waarschijnlijk moeilijker om een financiering te krijgen voor dit type vastgoed dan bijvoorbeeld voor een woning of vakantiehuis.

🏖️ Vakantiewoningen, hotelkamers en tweede verblijven

👍


  • Bij vakantieverblijven heb je het grote voordeel van een flexibele prijszetting. Je kan de prijs elke dag aanpassen, zo verhuur je steeds aan een correcte prijs en geniet je van een hogere opbrengst in drukke periodes. Stijgt de vraag van de markt, dan stijgt ook de prijs van je vakantieverblijf.

  • De verhuur is niet beperkt tot vakantieperiodes. Verhuur van vakantiewoningen, hotelkamers en tweede verblijven komt in de B2B-sector vaak voor, ook naast de gebruikelijke vakantieperiodes. Zo gebruiken werkgevers dit type woning ook voor bijvoorbeeld teambuildings, als verblijf voor expats of als thuisbasis voor werknemers die congressen bijwonen.

  • De verscheidenheid aan huurders geeft je een grotere kans op succes. Wanneer je afhankelijk bent van 1 huurder, zoals vaak het geval is bij woningen, en die huurder kan de huur niet betalen, zit je al snel in de problemen. Zeker als je zelf rekent op de huuropbrengst om een afbetaling te financieren. Bij verhuur van vakantiewoningen, hotelkamers en tweede verblijven trek je een breed publiek aan, verspreid over het hele jaar, wat de kans op langdurige leegstand verkleint.

  • Werk samen met een ervaren partner en geniet van relatief hoge opbrengsten, het hele jaar door. De juiste partner zorgt er ook voor dat je niet voor onverwachte extra kosten komt te staan, waardoor de risico’s verkleinen.





👎

  • Verhuur van vakantiewoningen, hotelkamers en tweede verblijven kent meer succes in vakantieperiodes. Maar, als je slim investeert, brengt je vakantieverblijf toch het hele jaar door op. Een goed voorbeeld hiervan is de verhuur van een hotelkamer, waar je geniet van inkomsten zonder dat je kamer effectief bezet is.

  • Bij vakantieverhuur gaat het meestal over korte huurperiodes. Wanneer je zelf de verhuur regelt, betekent dit dat je steeds op zoek moet naar nieuwe huurders. Dit kan je vermijden door de verhuur over te laten aan een ervaren partner die alles voor jou regelt.

💡Populairste vastgoedinvesteringen

De meeste investeerders kiezen om te investeren in woningen of vakantiewoningen. De belangrijkste voordelen bij deze 2 types vastgoed zijn:



  • De instapkosten liggen lager.

  • Je hebt minder specifieke ervaring en voorkennis nodig.

  • Je genereert relatief snel een passief inkomen.

  • Door je investering te zien als een langetermijninvestering, bouw je traag maar gestaag je vermogen uit.

Hoe investeren in vastgoed in 5 stappen

Investeren in vastgoed lijkt steeds interessanter, niet? Maar hoe pak je dat juist aan? We zetten de 5 belangrijkste stappen voor je op een rij en vatten alles kort samen.

1. Bepaal je doel

Vooraleer je investeert, zoek je uit wat je precies wil bereiken met je investering. Misschien weet je al in welk type vastgoed je wil investeren? Stel jezelf sowieso een heleboel vragen om te weten te komen of je initiële idee ook matcht met het type vastgoed dat je voor ogen hebt.


  • Wil je een passief inkomen opbouwen?

  • Wil je je vermogen opbouwen op lange termijn?

  • Wil je vastgoed kopen om te verbouwen en te verkopen?

  • Ga je zelf gebruikmaken van het vastgoed of koop je het met de intentie te verhuren? Of beiden?

  • Als je er zelf gebruik van gaat maken, hoeveel nachten ga je er dan effectief slapen?

  • Als je het ook beschikbaar wil stellen voor kinderen of familieleden en vrienden, wie gaat er dan effectief verblijven en hoe vaak?

  • Zijn er veel dagen waarop het pand leegstaat? Misschien is verhuur dan een goede optie?

2. Doe research

Door jezelf kritische vragen te stellen, kom je al gauw te weten welke richting je uit wil. Het is tijd om je te verdiepen in de vastgoedmarkt, zodat je investering je geen windeieren legt.

  • Bekijk trends. Is dit een populaire regio of eentje met een veelbelovende toekomst?

  • Bekijk en vergelijk prijzen.

  • Onderzoek de regio waar je vastgoed wil kopen. Wat zijn de economische vooruitzichten van die plaats? Is het een toeristische streek?

  • Bestudeer de locatie. Zijn er scholen, verbindingswegen, restaurants, bars en andere faciliteiten in de nabije omgeving?

  • Wat is het verhuurpotentieel van het pand?

  • Wat is de staat van het pand? Zijn er nog extra kosten?

Praat met 1 of meer professionals in de vastgoedwereld. Het maakt niet uit of je een beginnende investeerder bent of al meer ervaring hebt, een gesprek kan altijd verhelderend werken en nieuwe inzichten verschaffen.

Het is belangrijk dat je een realistisch beeld hebt van de risico’s die verbonden zijn aan het type vastgoed dat je wil kopen. Bovendien moet je ook goed beseffen welke verantwoordelijkheden jij als vastgoedeigenaar hebt en hoeveel eigen energie en tijd je wil steken in het beheren van je vastgoed.

Bij Yntro begeleiden we je bij elke stap in het vastgoedtraject. Zo investeer je in een hotelkamer of in een vakantieverblijf zonder zorgen. Wij horen graag jouw idee en staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden in een vrijblijvend gesprek.

3. Bepaal je budget

Leg vooraf vast hoeveel budget je effectief in totaal wil investeren, ongeacht of je een lening aangaat bij een bank. Hou hierbij zeker ook rekening met extra kosten zoals registratierechten, notariskosten, kosten verbonden aan een hypothecaire lening en budget voor opknapbeurten of verbouwingswerken.

Investeren in een pand dat nog een opknapbeurt nodig heeft, brengt wel het risico met zich mee dat je over je budget gaat, omdat je nooit met zekerheid vooraf weet hoeveel het totaalplaatje precies bedraagt. Dat maakt investeren in nieuwbouw een pak aantrekkelijker.

Nadat je je budget hebt vastgelegd, moet je nog beslissen hoe je de aankoop gaat financieren:

  • Ga je de aankoop financieren met volledig eigen kapitaal?

  • Koop je een deel met je eigen geld en laat je het andere deel financieren door de bank?

4. Koop vastgoed en laat de akte opstellen bij de notaris

Nadat de verkoopovereenkomst getekend is, maakt de notaris een verkoopakte op. De tijd tussen de ondertekening van het compromis en de opmaak van de akte bedraagt hooguit 4 maanden. Zorg dat je voor je bezoek aan de notaris een antwoord weet op de volgende vragen:

  • Koop je onder vennootschap of particulier?

  • Is het een aankoop op eigen naam of is het een schenking?

  • Koop je alleen of samen met een partner of andere persoon?

Als koper betaal je de kosten die gepaard gaan met de vastgoedaankoop, de verkoper is hiervan gevrijwaard.


5. Beheer je vastgoed

Proficiat! Je bent nu vastgoedeigenaar. Tijd om hiervan de vruchten te plukken. Of nog niet helemaal?

Kocht je het pand om te verhuren? Dan is je werk nog niet gedaan.

  • Zorg dat je pand aan alle voorwaarden voldoet om te verhuren. Voorzie alle nodige documenten zoals het energieprestatiecertificaat (EPC), het bodemattest, het attest van de verwarming en dat van de elektrische keuring, het conformiteitsattest en het postinterventiedossier.

  • Daarna kan je op zoek gaan naar huurders.

  • Zorg voor een plaatsbeschrijving en de opmaak van een huurovereenkomst.

  • Het onderhoud van het vastgoed valt gedeeltelijk onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Zo zie je dat ook het beheer van vastgoed best nog intensief kan zijn. En dat is waar de aanpak van Yntro het verschil maakt. Wij begeleiden je van A tot Z door het gehele vastgoedtraject. Zo investeer je met een gerust hart en krijg je ook na aankoop de nodige ondersteuning als lid van onze Yntro-community.

Geniet meteen van je aankoop, zonder dat jij je zorgen maakt over praktische regelingen, administratie en huurdersperikelen.


Cookies

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website, moet je cookies toestaan.

Instellingen

Vereist voor de goede werking van de website, kunnen niet uitgeschakeld worden.

Houden informatie bij over hoe je onze website bezoekt.

Houden je surfgedrag bij om je relevante reclame op andere websites te kunnen aanbieden.